De aangifteperiode voor de inkomstenbelasting is begonnen, en dat betekent niet alleen dat miljoenen Nederlanders hun belastingaangifte doen, maar ook dat cybercriminelen op zoek zijn naar slachtoffers. Jaarlijks worden er honderden meldingen gedaan van fraude bij belastingaangifte, waarbij criminelen zich voordoen als de Belastingdienst om geld of persoonlijke gegevens ‘buit te maken’. De Fraude Scanner helpt om phishing en fraude direct te herkennen. In dit artikel geven we nog meer tips om jezelf te beschermen.
Hoe werkt phishing tijdens de belastingaangifte periode?
Phishing is een veelgebruikte methode door oplichters om mensen te misleiden en hen te laten inloggen op nepwebsites die sterk lijken op die van de Belastingdienst. Dit gebeurt vaak via e-mails, sms’jes of zelfs WhatsApp-berichten. In deze berichten staat bijvoorbeeld dat er nog een betaling openstaat, of dat je een fout hebt gemaakt bij de belastingaangifte en snel moet handelen om een boete te voorkomen.
Door op een link in zo’n bericht te klikken, kom je op een frauduleuze website waar je wordt gevraagd om je DigiD-inloggegevens of betaalinformatie in te vullen. Als je dit doet, kunnen criminelen toegang krijgen tot je belastinggegevens en bankrekening. Dit kan grote financiële gevolgen hebben. Met de Fraude Scanner ontvang je direct een waarschuwing als je per ongeluk een frauduleuze website opent, zodat je niet verder gaat en je gegevens beschermt.
Hoe herken je fraude bij belastingaangifte?
De Belastingdienst zal je nooit via e-mail, sms of WhatsApp vragen om op een link te klikken of direct een betaling te doen. Toch zijn phishingberichten vaak overtuigend en lastig te onderscheiden van echte berichten. Let daarom op de volgende signalen:
- Dringende toon: een bericht waarin staat dat je direct moet betalen om boetes te voorkomen, is vaak verdacht.
- Ongebruikelijke afzender: controleer altijd het e-mailadres of telefoonnummer van de afzender. Een e-mail van de Belastingdienst komt altijd van een officieel domein, zoals @belastingdienst.nl.
- Spelfouten of vreemde formuleringen: veel phishingberichten bevatten grammaticale fouten of klinken ‘vreemd’.
- Verdachte links: klik nooit zomaar op een link in een e-mail of sms. Houd je muis er overheen (zonder te klikken) om te zien waar de link naartoe leidt.
Heb je dan toch op een link geklikt? Met de Fraude Scanner krijg je direct een melding op je scherm als je op een frauduleuze website terechtkomt.
Wat te doen bij een verdacht bericht?
Als je een bericht krijgt dat mogelijk phishing is, neem dan geen risico’s en volg de volgende stappen:
- Klik niet op links en open geen bijlagen.
- Controleer zelf je belastingstatus door rechtstreeks naar de website van de Belastingdienst te gaan en in te loggen op Mijn Belastingdienst.
- Meld de fraude door het bericht door te sturen naar [email protected] en via Fraudehelpdesk.nl.
- Gebruik de Fraude Scanner om verdachte websites te herkennen en jezelf te beschermen tegen online oplichting.
- Verwijder het bericht en blokkeer indien mogelijk de afzender.
Wat als je toch slachtoffer bent geworden?
Als je per ongeluk je gegevens hebt ingevuld op een nepwebsite, is snel handelen cruciaal.
- Neem direct contact op met je bank als je bankgegevens hebt gedeeld of een betaling hebt gedaan.
- Wijzig je DigiD-wachtwoord via de officiële website van DigiD als je inloggegevens zijn buitgemaakt.
- Doe aangifte bij de politie en zorg dat je ook de fraude bij de Belastingdienst meldt.
- Online fraude melden kan via de Fraudehelpdesk, zodat anderen ook worden gewaarschuwd.
Blijf alert en voorkom oplichting
Tijdens de aangifteperiode is het extra belangrijk om goed op te letten en verdachte berichten kritisch te bekijken. Door phishing pogingen te herkennen en veilig om te gaan met je gegevens, kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van fraude bij belastingaangifte.
Twijfel je over de echtheid van een bericht? Controleer altijd de officiële website van de Belastingdienst of neem contact op met hun klantenservice. Online fraude melden helpt niet alleen jou, maar ook anderen om veiliger te blijven.
Met de Fraude Scanner blijft je belastingaangifte veilig. Je downloadt ‘m hier.
Samen veilig online!